Adlan dan Famili Ziarah ke Rumah

Ahad 9 Jun 2013 bersamaan 30 Rejab 2013 (160/2013)

image

Solat subuh. Pakai baju Beige dan kain pelikat merah. Pergi dengan motosikal. Letak motosikal di kehmah berhampiran serambi. Dengar suara imam yang tidak biasa di dengar dan kasar. Tidak sangka, Brig Gen Najmi ada pagi ini dan jadi imam solat subuh.
Selepas solat rasa tidak selesa. Abah terus peri ke tandas. Selepas selesai ambil wuduk dan masuk semula ke dalam dewan masjid.
Waktu ini BrigJen Najmi pimpin mengaji dan tafsir ayat 27 ke 30 Al Maidah. Pagi mula terang dan selepas kuliah selesai jemaah semua berar pulang.
Di pintu masjid ada di sediakan hadiah makanan dalam kotak plastik sebagai hadiah untuk jemaah. Abah ambil plastik yang mengandungi puding dan ikan bilis goreng.
Nampak Haji Aris sedangmengaji quran seorag di satu sudut dewan masjid. Ambilbuku Tajwid dari bakul motosikal, Duduk berdekatan Haji Aris.
Mula sesi mengaji dan belajar tajwid bersama Haji Aris. Berhenti jam 8 pagi. Haji Aris buka tajuk dan berbual sehngga jam 8.5 pagi. Bersurai.

Jam 10.50 pagi Abah menunggang motosikal pergi ke surau Ittifaq untuk mengikuti Kelas Agama Amali. Waktu ini rintik. Menunggang motoikal pakai jaket plastik.
Kelas tamat selepas jam 1 petang. Menunggang motosikal dan terus pergi ke Masjid Ansar Taman Keramat untuk solat zohor berjemaah. Ambil wuduk dahulu sebelum masuk dewan. Solat zohor berjemaah.
Pergi ke Pasar Datok Keramat. Beli lauk di Suberi Nasi Kandar.
Tiba di rumah, nampak Adlan dari tingkap. Adlan , Huda dan Iman ada di rumah. Hampir 3 minggu tidak erteu Adlan dan famili beliau. Waktu itu mereka berada di Kelantan.

Sebelum masuk rumah, Abah buang tahi kucing yang terdampar di jalan depan porch.
Masuk ke dalam rumah dan bersalam dengan Adlan, Huda dan tengok Iman.
image

Jam 4.30 petang Abah pergi ke Masjid Ansar dengan Adlan. Pergi dengan motosikal. Adlan namoak ramai orang di masjid. Abah beritahu hari ini ada kursus Haji. Sebab itu ada ramai jemaah di masjid petang ini.

Minum petang.Mamanya suruh abah minum teh dahulu. Makan roti Gardenia sapu mentega dengan kaya.
Abah bersiap dan pergi ke AEON AU@ Setiawangsa bersama Mamanya dan Nauwar. Beli banyak barang.

Pergi ke AEON AU2 dengan Mamanya dan Nauwar
image

Tiba balik di rumah jam 7 malam. Nauwar bantu keluarkan barang dari kereta bawa masuk ke dalam rumah.

Abah bersiap dan pergi ke masjid Ansar dengan motosikal. Abah ajak Adlan. Pergi dengan motosikal. Selepas solat abah dan Adlan pulang balik ke rumah.

Duduk di ruang tengah. Adlan bincang rancangan masa depan bersama Abah.

Jam 8.35 malam, Abah dan Adlan pergi semula ke Masjid ansar untuk solat isyak. Pergi dengan keeta Waja.

Adlan nampak kereta Kancil depan rumah, “Anis dah balik?”

Abah dukung Iman. Sambil itu Azfar rakam foto Abah dengan Iman.

Makan nasi bersama beramai di dapur. Lauk ayam panggang yang di beli di Jayajusco petang tadi.

Iman banyak meragam waktu ini. Mamanya dukung Iman. Basah.

image

image

Advertisements